CITYMARKET TÁRSASHÁZKEZELÉS

A társasházkezelés a mai Magyarországon egy olyan szakma, melynek végzéséhez elegendő egy viszonylag könnyen megszerezhető OKJ-s végzettség. Sokan vágnak bele és csinálják több-kevesebb sikerrel. Rengeteg cég, magánvállalkozó, idős szaki és fiatal titán vág bele, fűt-fát ígérve a tulajdonosoknak.

Pedig nem könnyű feladat mindez, ugyanis a társasházkezelés nagyon összetett feladat. Egyrészt a tulajdonosok minden társasházban vegyes összetételűek, amin azt kell érteni, hogy különböző társadalmi rétegekből származó, különböző módon szocializálódott, eltérő kulturális környezetben nevelkedett emberek színes egyvelege. Emiatt a társasházkezelő alapvetően diplomata, akinek hidat kell teremtenie ebben a sokszínűségben, közben viszont sokszor el kell viselnie olyan mértékű stresszt, melyet egy átlagos ember nem feltétlenül tud kezelni. Másrészt a társasházkezelő igazi polihisztor. Számviteli ismeretek szükségesek ahhoz, hogy a társasházak könyvelését vinni tudja és ne szoruljon külső könyvelő segítségére. Nem árt némi informatikai ismeret, hiszen a dokumentumgyártáshoz, könyveléshez, levelezésekhez és még ügyek százaihoz elengedhetetlen a számítástechnika. Átfogó műszaki ismeretekre is szüksége van, mert amikor valamilyen technikai problémával találkozik, fel kell ismernie és tudnia kell, hogy hogyan oldható az meg. Mély jogi ismeretekre is szükség van, különben pillanatok alatt megvezetik, a bíróság előtt kiszolgáltatottá válik, a társasház pedig pert veszt. A pénzügyi ismeretek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy olyan költségvetést készítsen, hogy a társasház folyamatosan likvid legyen és könnyedén működjön, valamint az adósságok behajtásra kerüljenek.

Mindezt igyekszünk megvalósítani 2007 óta. Az elmúlt évek tapasztalatai olyan sokrétűek, hogy nehéz lenne felsorolni őket, mert a megnyert társasházi perektől kezdve, a mindenért problémázó tulajdonosokon át a felújításokig nagyon sok téren kellett helytállnunk. Bár voltak nehéz pillanatok és biztosak vagyunk benne, hogy még lesznek is, összességében szép eredményeket értünk el. A 2013 december 31-ei évfordulón általunk kezelt társasházak egyikének sem volt lejárt fizetési határidejű, kifizetetlen számlája. A társasházaink többsége jelentős megtakarítással rendelkezik, mely biztosítja a későbbi felújítások alapját és a stabil működést. A belső adósságok mindenhol kezelhető szinten vannak és nincs olyan jelentős adósság, mely ne lenne végrehajtói fázisban.

Célul tűztük ki a preventív társasházkezelés megvalósítását. Ezen azt értjük, hogy szeretnénk egy problémát még azelőtt megoldani, mielőtt az a társasház tulajdonosainak kellemetlenséget okozna. Gondolhatunk itt egy kiégett izzó kicserélésére, egy zár meghibásodására, vagy akár az elégtelen takarításból származó diszkomfort érzetre. A lista persze végtelen és nem is könnyű megvalósítani azt, hogy előbb meg legyenek oldva, mint hogy ez bárkit is zavarna a társasházban élők közül. Mindenesetre a gondnoki tevékenységgel, rendszeres bejárásokkal, speciális műszaki megoldásokkal igyekszünk mindezért tenni és bízunk benne, hogy mindezt a tulajdonosok megelégedésére tesszük.

A műszaki feladatok ellátásában nagy segítségünkre van a társasházkezelés területén egyedülálló, jól felszerelt szervizautónk, mely lehetővé teszi a mindennapi, kisebb-nagyobb meghibásodások gyors kijavítását.

A társasházak egyszeres könyvvitelét saját magunk végezzük, melyhez olyan társasházkezelő szoftvert használunk mely lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok az interneten keresztül kövessék le egyenlegük (előírások, befizetések) alakulását. Természetesen a papír alapú kimutatást is mindenki havi szinten megkapja.

A Dr. Tóth Vera Ügyvédi Irodának köszönhetően stabil ügyvédi háttérrel, 4 megnyert társasházi perrel a hátunk mögött, vesztett per nélkül mondhatjuk, hogy az általunk kezelt társasházak jogait maximálisan igyekszünk megvédeni.